Daniel Auteuil

Familjeträd för Daniel Auteuil

Skådespelare och artister

FranskFödd Daniel Auteuil

Fransk skådespelare

Född 24 januari 1950 Alger , Algeriet (74 år )

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Daniel AUTEUIL (1950)

Mer information

Daniel Auteuil, född 24 januari 1950 i Alger i dåvarande Franska Algeriet, är en fransk skådespelare.

...   Daniel Auteuil, född 24 januari 1950 i Alger i dåvarande Franska Algeriet, är en fransk skådespelare.


Biografi
Hans föräldrar, Henri och Yvonne, flyttade strax efter sonens födelse till Avignon och när han var sju år till Nancy, där han växte upp. Föräldrarna tog tidigt med honom på både operett och opera. År 1969 flyttade han till Paris tillsammans en vän, Roger Mirmont, som numera är ett känt ansikte i fransk TV.
Scendebuten kom 1970 på Paristeatern Théâtre national populaire. Den första filmrollen fick han 1974, och Auteuil har sedan dess varit en ytterst produktiv filmskådespelare. År 2011 regisserade han sin första film, Brunnsgrävarens dotter (La Fille du puisatier), där han själv har en av huvudrollerna.
Han har gestaltat ett antal historiska personer, till exempel Napoleon i Napoleon (och jag), Henrik av Navarra i Drottning Margot (där massmordet på hugenotterna ingår) samt Markis de Sade i Sade.
Men han är även känd för sina kriminalthrillers som Mission MR73 (MR73 är märket på den franska polisens standardpistol under den tidsperiod då filmen utspelas), där Auteuil spelar en polisofficer som tvingas vända sorg till hämnd, och Fiender Emellan, där han spelar mot Gerard Depardieu. Den av dessa båda polismän som lyckas stoppa en sällsynt brutal rånarliga kommer att bli utsedd till högste kriminalpolischef i Paris. Efterhand börjar de forna vännerna istället bekämpa varandra med fula knep.
I Dolt hot spelar han en intellektuell "tv-kändis" som plötsligt får mystiska videoband skickade hem till sig och sin fru. Det är övervakningsband som visar hans egen bostad. Efter hand ändrar videobanden karaktär och ger Auteuils rollfigur ledtrådar till hans barndom. När han sedan hittar den man som troligen skickat banden inträffar någonting lika plötsligt och oväntat som fruktansvärt.


Filmografi
1974 : L'Agression av Gérard Pirès : Le fiancé de Natacha
1975 : Attention les yeux ! av Gérard Pirès : Alex
1977 : La Nuit de Saint-Germain-des-Prés av Bob Swaim : Rémy
1977 : Monsieur Papa av Philippe Monnier : Dédé
1977 : L'Amour violé av Yannick Bellon : Daniel
1978 : Les héros n'ont pas froid aux oreilles av Charles Némès : Jean-Bernard Morel
1979 : Rien ne va plus de Jean-Michel Ribes
1979 : Ett liv för oss (À nous deux) av Claude Lelouch : Un voyou
1979 : Bête mais discipliné av Claude Zidi : Alain
1979 : Les Sous-doués av Claude Zidi : Bébel
1980 : La Banquière av Francis Girod : Duclaux
1980 : Clara et les chics types av Jacques Monnet : Mickey
1981 : Les Hommes préfèrent les grosses av Jean-Marie Poiré : Jean-Yves
1981 : Les Sous-doués en vacances av Claude Zidi : Bébel
1981 : T'empêches tout le monde de dormir av Gérard Lauzier : Yves
1982 : Pour 100 briques t'as plus rien... av Edouard Molinaro : Sam
1982 : Que les gros salaires lèvent le doigt! av Denys Granier-Deferre : Jean-Baptiste Lumet
1982 : L'Indic av Serge Leroy : Bertrand
1983 : P'tit con av Gérard Lauzier : Jeannot
1983 : Les Fauves av Jean-Louis Daniel : Christopher 'Berg' Bergham
1984 : L'Arbalète av Sergio Gobbi : inspecteur Vincent
1984 : Palace av Édouard Molinaro : Lucien Morland
1984 : L'Amour en douce av Édouard Molinaro : Marc Delmas
1986 : Jean de Florette av Claude Berri : Ugolin
1986 : Jean de Florette del 2 - Manons källa av Claude Berri : Ugolin
1986 : Le Paltoquet av Michel Deville : le journaliste
1987 : Quelques jours avec moi av Claude Sautet : Martial Pasquier
1988 : Det ligger en vit man i din säng, mamma! (Romuald et Juliette) av Coline Serreau : Romuald Blindet
1990 : Lacenaire av Francis Girod : Pierre François Lacenaire
1991 : Ma vie est un enfer av Josiane Balasko : Abargadon
1991 : Ett vinterhjärta (Un cœur en hiver) av Claude Sautet : Stéphane
1992 : Ma saison préférée av André Téchiné : Antoine
1993 : Drottning Margot (La reine Margot) av Patrice Chéreau : Henrik av Navarra
1994 : La Séparation av Christian Vincent : Pierre
1995 : En fransk kvinna (Une femme française) av Régis Wargnier : Louis
1995 : Les Cent et Une Nuits de Simon Cinéma av Agnès Varda (vann pris på Cannesfestivalen)
1995 : Tjuvarna (Les Voleurs) av André Téchiné : Alex
1995 : Dödlig terapi (Passage à l'acte) av Francis Girod : Antoine Rivière
1996 : Den åttonde dagen (Le huitième jour]) av Jaco Van Dormael : Harry
1996 : Lucie Aubrac av Claude Berri : Raymond
1996 : Pereira prétend av Roberto Faenza : Cardoso
1997 : Hertigens dotter (Le Bossu) av Philippe de Broca : Lagardère/Le bossu
1998 : Eskorten (Mauvaise Passe) av Michel Blanc : Pierre
1998 : La Fille sur le pont av Patrice Leconte : Gabor
1999 : The Lost Son av Chris Menges : Xavier Lombard
1999 : Änkan från Saint-Pierre (La Veuve de Saint-Pierre) av Patrice Leconte : Jean
1999 : Kom ut ur garderoben! (Le Placard) av Francis Veber : François Pignon
2000 : Sade av Benoît Jacquot : Marquis de Sade
2001 : La Folie des hommes av Renzo Martinelli : Alberico Biadene
2002 : Motståndaren (L'adversaire) av Nicole Garcia : Jean-Marc Faure
2003 : Petites coupures av Pascal Bonitzer : Bruno
2003 : Rencontre avec le dragon av Hélène Angel : Guillaume de Montauban, dit Dragon Rouge
2003 : Après vous av Pierre Salvadori : Antoine Letoux
2004 : Nos amis les flics av Bob Swaim : Toussaint
2004 : Fiender emellan (36 Quai des Orfèvres) av Olivier Marchal : Léo Vrinks
2004 : Le Prix du désir av Roberto Ando : Daniel
2005 : L'Un reste, l'autre part av Claude Berri : Daniel
2005 : Dolt hot (Caché) av Michael Haneke : Georges Laurent
2005 : Att måla eller älska (Peindre ou faire l'amour) av Arnaud och Jean-Marie Larrieu : William Lasserre
2006 : La doublure av Francis Veber : Pierre Levasseur
2006 : L'Entente Cordiale av Vincent de Brus : Jean-Pierre Moindrau
2006 : Min bäste vän (Mon meilleur ami) av Patrice Leconte : François Coste
2006 : Napoléon (och jag) av Paolo Virzì : Napoléon Bonaparte
2007 : L'Invité av Laurent Bouhnik : Gérard
2007 : Dialogue avec mon jardinier av Jean Becker : Le peintre dit Dupinceau
2007 : Le Deuxième Souffle av Alain Corneau : Gustave 'Gu' Minda
2008 : Mission MR 73 av Olivier Marchal : Schneider
2008 : 15 ans et demi av Thomas Sorriaux och François Desagnat : Philippe Le Tallec
2008 : La Personne aux deux personnes av Nicolas & Bruno : Jean-Christian Ranu
2009 : Jag älskade honom (Je l'aimais) av Zabou Breitman : Pierre
2010 : Donnant, donnant av Isabelle Mergault : Constant
2011 : Brunnsgrävarens dotter egen regi : Pascal Amoretti
2011 : La mer à boire av Jacques Maillot : Georges Pierret
2012 : Sniper av Michele Placido
2012 : Jappeloup av Christian Duguay


Referenser


Externa länkar

Daniel Auteuil på Internet Movie Database (engelska)



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.