Anna Karina

Familjeträd för Anna Karina

Skådespelare och artister, Författare, Regissörer, Nutida sångare och musiker

DanskFödd Hanne Karin Bayer

Dansk-fransk skådespelare

Född 22 september 1940 Frederiksberg , Danmark

Dog 14 december 2019 Paris , Frankrike

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Anna KARINA (1940)

Mer information

Anna Karina, född som Hanne Karin Blarke Bayer den 22 september 1940 i Frederiksberg, Köpenhamn, död 14 december 2019 i Paris, var en dansk-fransk skådespelare.
Vid 18 års ålder flyttade hon till Paris, och träffade både Coco Chanel och Pierre Cardin och började arbeta som fotomodell. Jean-Luc Godard ville ha med henne för en liten roll i Till sista andetaget (1960), men eftersom rollen krävde att hon skulle vara naken vägrade hon. Ett år senare gifte de sig, och hon nådde framgång i flera nya vågen-filmer, inte minst i Leva sitt liv (1962) och den kultförklarade Alphaville - ett fall för Lemmy Caution (1965) tillsammans med Eddie Constantine. Totalt har hon synts i sju huvudroller i filmer av Godard.
Hon har bland annat själv skrivit och regisserat filmen Vivre ensemble (hennes regidebut från 1973) och har även haft en karriär som musikartist. Under tidigt 60-tal hade hon hade stora framgångar med låtarna "Roller Girl" och "Sous le soleil exactement", båda skrivna av Serge Gainsbourg. 2005 släppte hon albumet Chanson de films med sånger hon sjungit på film.
...   Anna Karina, född som Hanne Karin Blarke Bayer den 22 september 1940 i Frederiksberg, Köpenhamn, död 14 december 2019 i Paris, var en dansk-fransk skådespelare.
Vid 18 års ålder flyttade hon till Paris, och träffade både Coco Chanel och Pierre Cardin och började arbeta som fotomodell. Jean-Luc Godard ville ha med henne för en liten roll i Till sista andetaget (1960), men eftersom rollen krävde att hon skulle vara naken vägrade hon. Ett år senare gifte de sig, och hon nådde framgång i flera nya vågen-filmer, inte minst i Leva sitt liv (1962) och den kultförklarade Alphaville - ett fall för Lemmy Caution (1965) tillsammans med Eddie Constantine. Totalt har hon synts i sju huvudroller i filmer av Godard.
Hon har bland annat själv skrivit och regisserat filmen Vivre ensemble (hennes regidebut från 1973) och har även haft en karriär som musikartist. Under tidigt 60-tal hade hon hade stora framgångar med låtarna "Roller Girl" och "Sous le soleil exactement", båda skrivna av Serge Gainsbourg. 2005 släppte hon albumet Chanson de films med sånger hon sjungit på film.


Filmografi
En kvinna är en kvinna (1960)
Cléo från 5 till 7 (1961)
Solen i dina ögon (1961)
Leva sitt liv (1962)
Den lille soldaten (1963)
Pepparkarameller (1963)
En rövarhistoria (1964)
Kärlekskarusellen (1964
Le voleur de Tibidabo (1964)
Alphaville (1965)
Tokstollen (1965)
Susanne Simonin, la Religieuse de Denis Diderot (1966)
Made in USA (1966)
Le plus vieux métier du monde (1967)
Möte i Bray (1971)
Vivre ensemble (1973)
Ave Maria (1984)
Manden der ville være skyldig (1990)
The Truth About Charlie (2002)


Referenser


Externa länkar
Wikimedia Commons har media som rör Anna Karina.
Anna Karina på Internet Movie Database



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0


 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.