Beverly Cleary

Familjeträd för Beverly Cleary

Författare

AmerikanskFödd Beverly Atlee Bunn

Amerikansk barnboksförfattare

Född 12 april 1916 McMinnville, Oregon , Amerikas förenta stater

Dog 25 mars 2021 Carmel-by-the-Sea, California , Amerikas förenta stater

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Beverly CLEARY (1916)

Mer information

Beverly Cleary, född 12 april 1916 i McMinnville, Oregon, död 25 mars 2021 i Carmel, Kalifornien, var en amerikansk barnboksförfattare som skrev över 30 böcker för barn och ungdom. Hennes karaktärer är normala barn som får ta itu med hinder som många av oss möter i sin uppväxt, och berättelserna är fyllda med mycket humor.
År 1934 påbörjade Cleary sina studier vid Chaffey College i Ontario, Kalifornien varpå hon ett tag arbetade som bibliotekarie på stadens bibliotek. Därefter flyttade hon till Berkeley, Kalifornien för att studera engelska vid University of California. Efter att ha tagit ut sin B.A i engelska år 1938, läste Cleary till bibliotekarie vid University of Washington i Seattle och började därefter arbeta på biblioteket i Yakima, där hon mötte många barn som sökte efter samma slags böcker som hon alltid velat hitta när hon själv var barn. Som en följd av detta, skrev Cleary sin första bok Henry Huggins (sv. Henry Huggins bravader), som publicerades 1950 och blev en stor framgång. Under åren som följde, var hon mycket produktiv.
Clearys böcker finns översatta till 14 språk (däribland svenska) och hon har blivit tilldelad mängder med prestigefyllda pris, däribland Laura Ingalls Wilder Medal år 1975 och Newberymedaljen år 1984. Hon blev av Library of Congress utnämnd till en Living Legend år 2000 för sina viktiga bidrag till det amerikanska kulturarvet.
...   Beverly Cleary, född 12 april 1916 i McMinnville, Oregon, död 25 mars 2021 i Carmel, Kalifornien, var en amerikansk barnboksförfattare som skrev över 30 böcker för barn och ungdom. Hennes karaktärer är normala barn som får ta itu med hinder som många av oss möter i sin uppväxt, och berättelserna är fyllda med mycket humor.
År 1934 påbörjade Cleary sina studier vid Chaffey College i Ontario, Kalifornien varpå hon ett tag arbetade som bibliotekarie på stadens bibliotek. Därefter flyttade hon till Berkeley, Kalifornien för att studera engelska vid University of California. Efter att ha tagit ut sin B.A i engelska år 1938, läste Cleary till bibliotekarie vid University of Washington i Seattle och började därefter arbeta på biblioteket i Yakima, där hon mötte många barn som sökte efter samma slags böcker som hon alltid velat hitta när hon själv var barn. Som en följd av detta, skrev Cleary sin första bok Henry Huggins (sv. Henry Huggins bravader), som publicerades 1950 och blev en stor framgång. Under åren som följde, var hon mycket produktiv.
Clearys böcker finns översatta till 14 språk (däribland svenska) och hon har blivit tilldelad mängder med prestigefyllda pris, däribland Laura Ingalls Wilder Medal år 1975 och Newberymedaljen år 1984. Hon blev av Library of Congress utnämnd till en Living Legend år 2000 för sina viktiga bidrag till det amerikanska kulturarvet.
Sent i sitt liv skrev Cleary också två självbiografier, A Girl from Yamhill: A Memoir och My Own Two Feet.


Bibliografi
Henry Huggins (1950), sv. Henry Huggins bravader
Ellen Tebbits (1951)
Henry and Beezus (1952), sv. Henry och Trix
Otis Spofford (1953)
Henry and Ribsy (1954), sv. Henry och Nicky
Beezus and Ramona (1955), sv. Henry, Trix och Ramona
Fifteen (1956)
Henry and the Paper Route (1957), sv. Henry som tidningsbud
The Luckiest Girl (1958)
Jean and Johnny (1959)
The Hullabaloo ABC (1960)
Two Dog Biscuits (1961)
Henry and the Clubhouse (1962), sv. Henry bygger en hydda
Sister of the Bride (1963)
Ribsy (1964)
The Mouse and the Motorcycle (1965), sv. Musen som åkte motorcykel
Mitch and Amy (1967)
Ramona the Pest (1968)
Runaway Ralph (1970), sv. Musen som rymde
Socks (1973)
Ramona the Brave (1975), sv. Ramona Q
Ramona and Her Father (1977)
Ramona and Her Mother (1979)
Ramona Quimby, Age 8 (1981)
Ralph S. Mouse (1982)
Dear Mr. Henshaw (1983), sv. Kära Mr Henshaw
Ramona Forever (1984)
Lucky Chuck (1984)
Two Dog Biscuits (1986)
A Girl from Yamhill: A Memoir (1988)
Muggie Maggie (1990)
Strider (1991)
Petey's Bedtime Story (1993)
My Own Two Feet (1995)
The Hullabaloo ABC (1998)
Ramona's World (1999)


Källor


Noter


Externa länkar
Statyer i Grant Park
The world of Beverly Cleary
Educational Paperback - Författarprofil
Beverly Cleary, Age 90 (Newsweek Intervju 2006)
Beverly Cleary, Getting the Best Out of Her 'Pest' (NPR Intervju 2006)



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.