Billie Burke

Familjeträd för Billie Burke

Skådespelare och artister

AmerikanskFödd Mary William Ethelbert Appleton Burke

Amerikansk skådespelare

Född 7 augusti 1884 Washington, D.C. , Amerikas förenta stater

Dog 14 maj 1970 Los Angeles, California , Amerikas förenta stater

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Billie BURKE (1884)

Mer information

Billie Burke (eg. Mary William Ethelbert Appleton Burke), född 7 augusti 1884 i Washington, D.C., död 14 maj 1970 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare och scenstjärna.

...   Billie Burke (eg. Mary William Ethelbert Appleton Burke), född 7 augusti 1884 i Washington, D.C., död 14 maj 1970 i Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare och scenstjärna.


Biografi
Billie Burkes far var sjungande clown vid den berömda cirkusen Barnum and Bailey.
Hon gjorde scendebut 1903 i London och kom till Broadway 1907, där hon blev enormt populär. Bland hennes beundrare och kavaljerer märks Mark Twain, Enrico Caruso och W. Somerset Maugham.
1914 gifte hon sig med den kände teaterproducenten Florenz Ziegfeld; de var gifta fram till hans död 1932. De bodde på en egendom vid Hudsonfloden, omgivna av ett menageri som inkluderade två björnar, två lejonungar, 15 hundar och en hjord rådjur.
1915 fick Burke ett erbjudande på 300 000 dollar för att medverka i stumfilmen Peggy. Hon spelade sedan in ett dussintal stumfilmer, men återvände till Broadway. Efter börskraschen 1929, då hennes man blev ruinerad, återvände hon till Hollywood i ett försök att hjälpa sin man ekonomiskt. Hon blev sedan populär i roller som nervös, virrig mogen kvinna. Hon hade ofta Roland Young som motspelare i filmer.
Myrna Loy spelade rollen som Billie Burke i filmen Den store Ziegfeld (1936).
Burke har en stjärna för film på Hollywood Walk of Fame vid adressen 6617 Hollywood Blvd.


Filmografi i urval
1915 – Peggy
1918 – The Misleading Widow
1932 – A Bill of Divorcement
1933 – Middag kl. 8
1935 – Fåfängans marknad
1935 – Hans hjärtas val
1935 – Skandalen för dagen
1936 – Beräknande fruar
1937 – Det spökar i sta'n
1938 – Det spökar på Rivieran
1938 – Gentleman på luffen
1938 – Hela familjen på vift
1939 – Doktorn i dilemma
1939 – Trollkarlen från Oz (som Glinda, den goda häxan från Norr)
1940 – Spöket reser hem
1941 – Han som kom till middag
1941 – En förbryllande natt
1942 – I detta vårt liv
1943 – Oss svindlare emellan
1949 – Vi dansar igen!
1950 – Brudens fader
1951 – Morfar opp i dagen
1959 – De samvetslösa
1960 – Kapten Buffalo


Källor


Externa länkar

Billie Burke på Internet Movie Database (engelska)



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.