Willem Elsschot

Familjeträd för Willem Elsschot

Författare, Poet

BelgareFödd Alphonsus Josephus de Ridder

Belgisk nederländskspråkig (flamländsk) författare, poet och affärsman

Född 7 maj 1882 Antwerpen, Antwerpen , Belgien

Dog 31 maj 1960 Antwerpen, Antwerpen , Belgien

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Willem ELSSCHOT (1882)

Mer information

Willem Elsschot, (pseudonym för Alfons-Jozef De Ridder) född 7 maj 1882 i Antwerpen, död 31 maj 1960 i Antwerpen, var en belgisk nederländskspråkig (flamländsk) författare, poet och affärsman. Han räknas till den flamländska litteraturens främsta stilister, och beskriver det absurda i människans tillvaro. Handling och typer hämtades främst från hans egen miljö, det vill säga affärs- och reklamvärlden. Elsschots litterära inflytande var till omfånget begränsat, men intensivt och bestående. Till hans litterära arvingar hör till exempel landsmannen Peter Terrin.
Asteroiden 6309 Elsschot är uppkallad efter honom.
...   Willem Elsschot, (pseudonym för Alfons-Jozef De Ridder) född 7 maj 1882 i Antwerpen, död 31 maj 1960 i Antwerpen, var en belgisk nederländskspråkig (flamländsk) författare, poet och affärsman. Han räknas till den flamländska litteraturens främsta stilister, och beskriver det absurda i människans tillvaro. Handling och typer hämtades främst från hans egen miljö, det vill säga affärs- och reklamvärlden. Elsschots litterära inflytande var till omfånget begränsat, men intensivt och bestående. Till hans litterära arvingar hör till exempel landsmannen Peter Terrin.
Asteroiden 6309 Elsschot är uppkallad efter honom.


Biografi
Elsschot föddes i Antwerpen där hans familj hade ett bageri. Han studerade vid handelshögskolan i Antwerpen. Efter studierna arbetade han inom handeln och reklambranschen i olika städer som Antwerpen, Bryssel, Rotterdam och Paris. Efter första världskriget startade han en reklambyrå som han drev fram till sin död.
Elsschot dog 1960 och ligger begravd på Schoonselhof i Antwerpen.


Verk
Elsschot publicerade dikter i tidningen "Alvoorder". Hans författande tog fart då han arbetade i Rotterdam, där han skrev Villa des Roses (1913). Hans mest berömda verk kom under 1920- och 1930-talen: Lijmen (1924), Kaas (1933), Tsjip (1934) och Het Been (1938).
Centrala teman i hans verk är affärs och familjelivet. Hans stil karaktäriseras av detaljerade beskrivningar av omgivningen och en mild cynism. I boken Lijmen, 1924 och i flera böcker framåt använder han samma persongalleri och beskriver 1930-talets Antwerpen. Hans karaktärer, Boorman, en skrupelfri entreprenör (alltid sökandes efter affärsmöjligheter som i boken Kaas) och den romantiska drömmaren Frank Laarmans, en tjänsteman, beskrivs i dessa böcker fram till Laarmans (i romanen, pensioen), går i pension.


Bibliografi
Villa des Roses (1913])
Een ontgoocheling (1921)
De verlossing (1921)
Lijmen (1924)
Kaas (1933)
Tsjip (1934)
Verzen van vroeger (1934)
Pensioen (1937)
Het been (1938)
De leeuwentemmer (1940)
Het tankschip (1942)
Het dwaallicht (1946)
Verzameld werk (1957)


Bibliografi (utgivet på svenska)
Bondfångst, 2005, (Lijmen, 1924 / Het Been, 1938), (Lind & Co, översättning: Per Holmer)
Ost, 2008, (Kaas, 1933), (Malexis Förlag, översättning: Per Holmer)


Källor
Detta är helt eller delvis en översättning från Engelskspråkiga Wikipedia
Bonniers författarlexikon över utländsk litteratur ISBN 91-0-057321-3
Libris


Noter



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.