Carlos Gardel

Familjeträd för Carlos Gardel

Skådespelare och artister, Kompositörer, Nutida sångare och musiker

ArgentinareFödd Charles Romuald Gardès

Franskfödd argentinsk enormt populär tangosångare och tangomusikens första superstjärna

Född 11 december 1890 Tacuarembó , Uruguay

Dog 24 juni 1935 Medellín , Colombia

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Carlos GARDEL (1890)

Mer information

Carlos Gardel, född 11 december 1890 i Toulouse i Frankrike, död 24 juni 1935 i Medellín i Colombia, var en franskfödd argentinsk enormt populär tangosångare och tangomusikens första superstjärna. Gardel var också skådespelare och uppträdde i och skrev musik till många, främst amerikanska, filmer.
Asteroiden 6380 Gardel är uppkallad efter honom.Födelseplats och födelseår för Gardel var ett tag omstritt, antingen föddes han den 11 december 1887 i Buenos Aires i Argentina eller den 24 december 1890 i Toulouse i Frankrike. 2012 hittades dock hans födelseattest, vilken bekräftade att han föddes i Toulouse. Han dog i ett flyghaveri utanför Medellín i Colombia på höjden av sin karriär. Med på planet fanns också diktaren och följeslagaren Alfredo Le Pera, även han omkom vid haveriet.
...   Carlos Gardel, född 11 december 1890 i Toulouse i Frankrike, död 24 juni 1935 i Medellín i Colombia, var en franskfödd argentinsk enormt populär tangosångare och tangomusikens första superstjärna. Gardel var också skådespelare och uppträdde i och skrev musik till många, främst amerikanska, filmer.
Asteroiden 6380 Gardel är uppkallad efter honom.Födelseplats och födelseår för Gardel var ett tag omstritt, antingen föddes han den 11 december 1887 i Buenos Aires i Argentina eller den 24 december 1890 i Toulouse i Frankrike. 2012 hittades dock hans födelseattest, vilken bekräftade att han föddes i Toulouse. Han dog i ett flyghaveri utanför Medellín i Colombia på höjden av sin karriär. Med på planet fanns också diktaren och följeslagaren Alfredo Le Pera, även han omkom vid haveriet.


Karriär
Gardel är för många själva symbolen för tangomusiken och som immigrant själv ett barn av den form av musik och dans som växte fram i immigrantkvarteren i Buenos Aires.
Carlos Gardels föddes som Charles Romuald Gardes i Toulouse som son till en okänd fader och Berte Gardes (1865-1943). Enligt Berte Gardes föddes han i Frankrike men kom som tvååring till Argentina och Buenos Aires där han växte upp. Hans namn förspanskades till Carlos Gardel. Det är säkert att han befann sig i Buenoes Aires som sexåring.
Det finns också versionen att Carlos Gardel föddes den 11 december 1887 på Estancia Santa Blanca, överste Carlos Escayolas egendom i Tacuarembó (Uruguay).
Gardel hade en mörk, sensuell barytonröst med stor musikalisk och dramatisk styrka som skapade musikaliska mästerverk. Tillsammans med Alfredo Le Pera skrev Gardel ett antal klassiska tangolåtar "Mi Buenos Aires Querido", "Volver", "Por una cabeza."

Gardel gifte sig aldrig, och än i dag omvärvas han i Argentina dels av en omfattande ryktesbildning vad gäller hans påstådda homosexualitet, dels av ett officiellt förnekande av densamma. Under 1930-talet hade Gardel ett hemligt romantiskt förhållande till Isabel del Valle enligt biografen Simon Collier.


Diskografi (urval)
Sos Mi Tirador Plateado (1912) – Gardels första inspelade sång.
Brisas de la tarde (1912)
Pobre mi madre querida (1912)
Mi noche triste (1917) – Gardels första inspelade tango.
Flor de fango (1917)
Caminito (1926)
Isla de Flores - (1927)
Tomo y obligo (1931)
Silencio (1933)
Melodía de arrabal (1933)
Desdén (1933)
Amores de estudiante (1934)
Golondrinas (1934)
Cuesta abajo (1934)
Mi Buenos Aires querido (1934) – med Alfredo Le Pera
Soledad (1934)
Volver (1935)
Guitarra guitarra mía (1935)
Por una cabeza (1935) – med Alfredo Le Pera
Sus ojos se cerraron (1935)
Lejana tierra mía (1935)
Volvió una noche (1935)
Adiós Muchachos – Sista inspelade sång


Filmografi
1917 - Flor de Durazno (Gardels första film)
1930 - Añoranzas
1930 - Canchero
1930 - El carretero
1930 - El quinielero
1930 - Enfundá la mandolina
1930 - ¡Leguisamo solo!
1930 - Mano a mano
1930 - Padrino Pelado
1930 - Tengo miedo
1930 - Viejo smoking
1930 - Yira, yira
1931 - Luces de Buenos Aires
1932 - Esperame
1932 - La Casa es seria
1932 - Melodía de Arrabal
1934 - Cuesta abajo
1934 - El Tango en Broadway
1935 - El día que me quieras
1935 - Cazadores de estrellas
1935 - Tango Bar


Se även
Tango
Astor Piazzolla


Referenser


Externa länkar
Wikimedia Commons har media som rör Carlos Gardel.
Carlos Gardel på allmusic.com
Diskografi på Discogs



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.