Ann-Margret

Familjeträd för Ann-Margret

Skådespelare och artister, Nutida sångare och musiker, Dans

AmerikanskFödd Ann-Margret Olsson

Svensk-amerikansk skådespelare och sångerska

Född 28 april 1941 Stockholm , Sverige (82 år )

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. ANN-MARGRET (1941)

Mer information

Ann-Margret Olsson, känd som Ann-Margret, född 28 april 1941 i Oscars församling i Stockholm, är en svensk-amerikansk skådespelare och sångerska.

...   Ann-Margret Olsson, känd som Ann-Margret, född 28 april 1941 i Oscars församling i Stockholm, är en svensk-amerikansk skådespelare och sångerska.


Biografi
Ann-Margaret föddes i Stockholm, dotter till Carl Gustav Olsson (1901–1973) och Anna Regina Aronsson (1919–2001). I juli 1942 flyttade hon med modern till Valsjöbyn i Jämtland, samtidigt emigrerade fadern till USA. I november 1946 flyttade hon och modern till fadern i USA. Ann-Margaret växte upp i Wilmette, Illinois och gick i skola på New Trier High School i Winnetka, Illinois. Hon gick på Northwestern University i Illinois, och när hon sjöng i en kabaré blev hon upptäckt av komikern George Burns. Hon är känd som en sexsymbol och har kallats The Sex-Kitten.
Ann-Margret spelade in sin första skiva 1961. Hon blev aldrig speciellt framgångsrik men hade en större hit, ”I Just Don’t Understand”, som nådde plats 17 på Billboardlistan hösten 1961.
Hon har varit desto mer framgångsrik på film. Hennes första film blev Fickan full av flax (1961) som följdes av den framgångsrika Vår i kroppen (1962). Hennes stora genombrott kom dock med Bye Bye Birdie (1963). Hon lärde känna Elvis Presley när hon året därpå spelade in Viva Las Vegas (1964), och de blev vänner för livet. Hon medverkade i ett avsnitt i tecknade TV-serien Familjen Flinta som sig själv omdöpt till Ann-Margrock.
Hon övergick till mer dramatiska roller när hon 1971 fick en roll i Mike Nichols Köttets lust, för den rollen fick hon en Oscarsnominering för bästa kvinnliga biroll. För rollen som modern i Tommy Oscarsnominerades hon ännu en gång, denna gång för bästa kvinnliga huvudroll.År 2008 hade musikalen Ann-Margret och jag premiär i Östersund, där Ann-Margret själv närvarade.


Filmografi

1961 – Fickan full av flax

1962 – Vår i kroppen

1963 – Bye Bye Birdie

1964 – Viva Las Vegas

1964 – Hetsjakt

1964 – 3 flickor i Madrid

1965 – Med vassa klor

1965 – En gång tjuv ...

1965 – Cincinnati Kid

1966 – Trassel med bruden

1966 – Dilligens till Cheyenne

1966 – The Swinger

1971 – Köttets lust

1973 – Den hårda ritten

1975 – Tommy

1976 – Joseph Andrews

1977 – Glöm inte kamelerna

1978 – Snacka om deckare, alltså!

1979 – Cactus Jack

1982 – Lookin' to Get Out

1984 – Linje Lusta

1992 – Newsies

1993 – Griniga gamla gubbar

1994 – Scarlett (TV-serie)

1995 – Gamla gubbar – nu ännu grinigare

1999 – Any Given Sunday

2000 – The 10th Kingdom (TV-serie)

2000 – Familjen Flinta i Viva Rock Vegas

2002 – Interstate 60

2003 – Tredje skiftet (TV-serie) (3 avsnitt)

2006 – The Break-Up

2009 – Old Dogs

2010 – Army Wives (TV-serie) (1 avsnitt)

2010 – CSI: Crime Scene Investigation (TV-serie) (1 avsnitt)

2010 – Law & Order: Special Victims Unit (TV-serie) (gästroll för vilken hon vann en Emmy)


Diskografi
AlbumAnd Here She Is...Ann-Margret (1961)
On the Way Up (1962)
The Vivacious One (1962)
Bachelor's Paradise (1963)
Beauty and the Beard (1964) (med Al Hirt)
David Merrick Presents Hits from His Broadway Hits (1964) (med David Merrick)
Songs from "The Swinger" (And Other Swingin' Songs) (1966)
The Cowboy and the Lady (1969) (med Lee Hazlewood)
Ann-Margret (1979)
God Is Love: The Gospel Sessions (2001)
Today, Tomorrow and Forever: Box Set (2002) (med Elvis Presley)
Ann-Margret's Christmas Carol Collection (2004)
Love Rush (återutgåva av Ann-Margret) (2007)
God is Love: The Gospel Sessions 2 (2011)Singlar"I Just Don't Understand" (1961)
"It Do Me So Good" (1961)
"Bye Bye Birdie" (1963)
"What Am I Supposed To Do" (1962)
"Sleep in the Grass" (1969)
"Love Rush" (1979)
"Midnight Message" (1980)
"Everybody Needs Somebody Sometimes" (1981)


Referenser


Webbkällor
Ann-Margret i Nationalencyklopedins nätupplaga.


Noter


Vidare läsning
Rosvall, Ted; Hoffsten, Mikael (2017). Svenskamerikaner : kända och okända. Solna: Sveriges släktforskarförbund. sid. 6-7. Libris 21342621. ISBN 978-91-88341-14-3


Externa länkar
Wikimedia Commons har media som rör Ann-Margret.
Officiell webbplats
Ann-Margret på Internet Movie Database (engelska)
The Unofficial Home of The Fantastic Ann-Margret
Classic Movies (1939–1969): Ann-Margret
Ann-Margret på Discogs



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.