Django REINHARDT

Familjeträd för Django REINHARDT

Nutida sångare och musiker

FranskFödd Jean-Baptiste REINHARDT

Belgisk-fransk självlärd jazzgitarrist av romsk härkomst

Född 23 januari 1910 Pont-à-Celles, Liberchies, Hainaut , Belgien

Dog 16 maj 1953 Fontainebleau , Frankrike

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Django REINHARDT (1910)

Mer information

Jean "Django" Reinhardt, född 23 januari 1910 i Liberchies nära Pont-à-Celles, Hainaut, Belgien, död 16 maj 1953 i Fontainebleau, Seine-et-Marne, Frankrike, var en belgisk-fransk självlärd jazzgitarrist av romsk härkomst. I Nationalencyklopedin beskrivs han som "en av jazzens mest virtuosa och stilbildande gitarrister".

...  
Uppväxt
Han tillbringade huvuddelen av sin barndom bland romer i Paris utkanter. Där spelade han gitarr och violin från tidig ålder, ibland också professionellt. När Reinhardt var 18 år drabbades hans hem av en brand och hans ringfinger och lillfinger på den vänstra handen brändes så svårt att de växte samman. En kirurg lyckades att sära på fingrarna men de var i fortsättningen av liten nytta när det gällde att spela gitarr. Helt inställd på att fortsätta sitt gitarrspel ordnade han en helt egen strängsättning.


Franska Hotkvintetten

1934 bildade Reinhardt den berömda Franska Hotkvintetten där bland andra Stéphane Grappelli spelade fiol. Orkestern spelade under de närmaste åren in ett stort antal grammofonskivor och Reinhardt spelade med flera kända amerikanska jazzmusiker som Coleman Hawkins och Benny Carter. Ackompanjerad av Duke Ellingtons orkester gjorde han ett påfallande "modernt" solo i "Honeysuckle Rose", återgivet på Youtube.
Reinhardt är högt aktad av romska grupper. och hans gitarrstil kallas bland annat "Jazz Manouche", "Jazz Gitan" (gitan = romsk) eller ibland "Hot Club music".När andra världskriget bröt ut var kvintetten på turné i Storbritannien och Reinhardt återvände omedelbart till Paris, medan Grappelli stannade kvar. I Paris omorganiserade Reinhardt orkestern med en klarinettist i stället för Grappellis fiol. Reinhardt lyckades överleva andra världskriget, till skillnad från många andra romer och återförenades efter fredsslutet med Stephane Grapelli i London. Orkestern turnerade i flera länder, i USA framträdde man bland annat i Carnegie Hall.
1951 drog sig Reinhardt tillbaka från spelandet och bosatte sig i Samois sur Seine nära Fontainebleau. Han avled två år senare av en hjärnblödning.


Diskografi
1945 Paris 1945
1947 Ellingtonia – with the Rex Stewart Band – Dial 215
1949 Djangology
1951 Django Reinhardt and the Hot Club Quintet
1951 At Club St. Germain
1953 Django Reinhardt et Ses Rythmes
1954 The Great Artistry of Django Reinhardt
1955 Django's Guitar
1959 Django Reinhardt and His Rhythm
1980 Routes to Django Reinhardt
1991 Django Reinhardt - Pêche à la Mouche: The Great Blue Star Sessions 1947/1953
1996 Imagine
1997 Django Reinhardt: Nuages with Coleman Hawkins
1998 The Complete Django Reinhardt HMV Sessions
2000 The Classic Early Recordings in Chronological Order (5 CD boxed set)
2001 All Star Sessions
2001 Jazz in Paris: Swing 39
2002 Djangology (remastered) (recorded in 1948, discovered, remastered and released by Bluebird Records)
2003 Jazz in Paris: Nuages
2003 Jazz in Paris: Nuits de Saint-Germain des-Prés
2004 Le Génie Vagabond
2005 Djangology (Bluebird)
2008 Django on the Radio (radio broadcasts, 1945–1953)
Det har också släppts åtminstone åtta samlingsalbum.


Referenser


Externa länkar
Information relaterat till Django Reinhardt och Jazz manouche (franska)
Django Reinhardt-gitarrtabulatur (engelska)
Svenska Django Reinhardt Sällskapet



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0


 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.