Robert Shaw

Familjeträd för Robert Shaw

Skådespelare och artister, Författare, Regissörer

StorbritannienFödd Robert Archibald Shaw

Brittisk skådespelare, författare och dramatiker

Född 9 augusti 1927 Westhoughton, Lancashire, England , Storbritannien

Dog 28 augusti 1978 Tourmakeady, County Mayo , Irland

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Robert SHAW (1927)

Mer information

Robert Archibald Shaw, född 9 augusti 1927 i Westhoughton i Lancashire (i nuvarande Greater Manchester), död 28 augusti 1978 i Tourmakeady i County Mayo, var en brittisk skådespelare, författare och dramatiker.

...   Robert Archibald Shaw, född 9 augusti 1927 i Westhoughton i Lancashire (i nuvarande Greater Manchester), död 28 augusti 1978 i Tourmakeady i County Mayo, var en brittisk skådespelare, författare och dramatiker.


Biografi
Robert Shaws far var en alkoholiserad läkare som begick självmord när Shaw var tolv år gammal. Shaw studerade vid RADA (Royal Academy of Dramatic Art) och gjorde scendebut 1949 med Shakespeare Memorial Theatre i Stratford-upon-Avon.
Robert Shaws filmdebut kom 1955 i De flögo österut. Han nominerades för en Oscar 1966 för sin roll som Henrik VIII i En man för alla tider. I mitten på 1970-talet blev han plötsligt superkändis och högavlönad stjärna i populära filmer som Hajen (1975) och Djupet (1977).
Shaw var gift tre gånger, bland annat åren 1963–1975 med skådespelaren Mary Ure. Han avled, 51 år gammal, av en hjärtattack.


Filmografi i urval
1955 – De flögo österut
1963 – Vicevärden
1963 – Agent 007 ser rött
1966 – En man för alla tider
1967 – Slaget vid Little Big Horn
1969 – Slaget om England
1970 – Den långa flykten
1973 – Blåsningen
1974 – Pelham 1-2-3 kapat
1975 – Hajen
1976 – Robin Hood – äventyrens man
1977 – Djupet
1978 – Styrka 10 från Navarone


Bibliografi
The Hiding Place (1960)
The Sun Doctor (1961)
The Flag (1965)
Situation Hopeless... But Not Serious (1965) (manusbearbetning av The Hiding Place)
The Man in the Glass Booth (1967)
The Man in the Glass Booth (1968) (pjäsbearbetning)
A Card from Morocco (1969)
Cato Street (1971) (pjäs)


Utgivet på svenska
Gömstället 1961
Soldoktorn 1963


Priser och utmärkelser
Hawthornden Prize 1962 för The Sun Doctor


Källor


Externa länkar
Robert Shaw på Internet Broadway Database (engelska)
Robert Shaw på Internet Movie Database (engelska)
Robert Shaw i Libris
Robert Shaw (skådespelare)s grav på Find A Grave (engelska)



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.