Helen SJÖHOLM

Familjeträd för Helen SJÖHOLM

Skådespelare och artister, Nutida sångare och musiker

SvenskFödd Marie Helen SJÖHOLM GRANDITSKY

Svensk skådespelare, sångare och musikalartist

Född 10 juli 1970 Sundsvall , Sverige (51 år )

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. Helen SJÖHOLM (1970)

Mer information

Marie Helen Sjöholm Granditsky, född 10 juli 1970 i Sköns församling i Sundsvalls kommun, är en svensk skådespelare, sångare och musikalartist.


...  
Biografi
Helen Sjöholm föddes som dotter till ingenjören Hans Sjöholm och läraren Marie-Louise Sjöholm, f. Wessblad. Hon började med körsång redan i tidig ålder och i slutet av 1980-talet medverkade hon i sånggruppen Just For Fun. Hon medverkade också i musikaler som Trollkarlen från Oz och West Side Story i hemstaden. Bland 1 000 andra sökande fick Sjöholm rollen som Kristina i musikalen Kristina från Duvemåla som uppfördes 1995–1999. Hennes musikalkarriär har fortsatt med den kvinnliga huvudrollen i den svenska versionen av musikalen Chess med start 2002. För den rollen tilldelades hon Guldmasken samma år. Sjöholm har också turnerat tillsammans med Jojje Wadenius och har gett ut skivan Visor (2002) med Jojje Wadenius och Genom varje andetag (2003) med Anders Widmark. Hon har även medverkat i Rhapsody in Rock, turnén Speldosa med Björn Skifs, Allsång på Skansen, TV-programmet Så ska det låta samt uppsättningarna Spelman på taket och Les Miserables.
Sjöholm är även medlem och sångerska i Benny Anderssons Orkester (BAO). Med dem hade hon sin hittills största hitlåt, Du är min man, som låg på Svensktoppen mellan 2004 och 2009. Låten åkte ut den 8 november, efter 278 veckor på listan.Hon gjorde filmdebut 1999, i Richard Hoberts film Där regnbågen slutar. Hon spelade också rollen som Gabriella i Kay Pollaks film Så som i himmelen som kom 2004. Det var där hon sjöng Gabriellas sång, som efter 68 veckor placerade sig som den sjätte mest spelade låten år 2006 på Svensktoppen.Sjöholm medverkade september 2008–december 2009 i musikalen My Fair Lady, där hon spelade mot Tommy Körberg, Jan Malmsjö och Monica Nielsen. Hennes tolkning av Eliza Doolittle gav henne karriärens andra Guldmask 2009. 23–24 september 2009 sjöng Sjöholm titelrollen i den engelska konsertversionen av Kristina från Duvemåla, nu enbart kallad Kristina, i Carnegie Hall, New York. 14 april 2010 sjöng hon samma roll i Royal Albert Hall i London.Den 18 juni 2010 sjöng Sjöholm vid Riksdagens galakonsert för Victoria och Daniel i Stockholms konserthus. Senhösten 2010 medverkade hon i Stockholms Stadsteaters uppsättning av Aniara, där hon spelade den blinda poetissan från Rind.
Sjöholm medverkade i Jonas Gardells uppsättning av Livet är en schlager med start hösten 2014 till juni 2015. Hon spelade huvudrollen Mona Berglund tillsammans med bl.a. Peter Jöback och Johan Glans.
Den 11 augusti 2006 var hon en av Sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.


Privatliv
Sjöholm är sedan 26 augusti 2006 gift med ljudteknikern David Granditsky och är bosatt i Sickla. De har tre barn tillsammans.


Priser och utmärkelser
1996 – Grammis för "Årets album" (Kristina från Duvemåla)
1996 – Kvällspostens Thaliapris
1997 – Ulla Billquist-stipendiet
2002 – Norrlandsförbundets Olof Högberg-plakett
2003 – Grammis för Genom varje andetag i kategorin "Årets visa" (med Anders Widmark)
2004 – Grammis för BAO! i kategorin "Årets schlager/dansband" (med Benny Anderssons orkester)
2003 – Guldmasken som "Bästa kvinnliga musikalartist" (Chess)
2005 – Grammis för Lilla kotten sjunger julskiva i kategorin "Årets barnalbum" (med Dogge Doggelito m.fl.)
2005 – Thore Ehrling-stipendiet tillsammans med Benny Andersson
2007 – Grammis för BAO 3 i kategorin "Årets schlager/dansband" (med Benny Anderssons orkester)
2009 – Guldmasken som "Bästa kvinnliga musikalartist" (My Fair Lady)
2009 – Lunds Studentsångförenings solistpris
2009 – Hedersledamot vid Norrlands nation
2010 – Spelmannen
2012 – Filosofie hedersdoktor vid Mittuniversitetet
2018 – Litteris et Artibus


Diskografi


Studioalbum
2002 – Visor
2002 – Chess på svenska
2010 – Euforia – Helen Sjöholm sjunger Billy Joel
2020 - En ny tid


Livealbum
1992 – Elvira Madigan


Helen Sjöholm och Anders Widmark
2003 – Genom varje andetag
2015 – Jag vill följa med (singel)


Benny Anderssons orkester
Studioalbum2001 – Benny Anderssons Orkester
2004 – BAO!
2006 – BAO på turné
2007 – BAO 3
2009 – Story of a Heart
2011 – O klang och jubeltidSinglar2001 – Vår sista dans
2004 – Du är min man
2005 – Midnattsdans
2006 – Det är vi ändå (promosingel)
2007 – Du frälste mig i sista stund
2009 – Sommaren du fick
2009 – Story of a Heart (Sommaren du fick)
2011 – Kära syster


Kristina från Duvemåla
Studioalbum1996 – Kristina från Duvemåla: Den kompletta utgåvan
1999 – Sexton favoriter ur Kristina från DuvemålaLivealbum2010 – Kristina – At Carnegie Hall (engelsk konsertversion)Singlar1996 – Du måste finnas
1997 – Hemma
1997 – Vildgräs
1998 – Präriens drottning


Filmografi
1990 – Widget – röst åt Widget
1997 – Anastasia – röst åt Anja/Anastasia
1999 – Där regnbågen slutar
2003 – Chess (på svenska) – Florence
2004 – Så som i himmelen – Gabriella
2006 – Nicke Nyfiken – ger rösten åt läraren Maggie
2008 – Disco-Daggarna
2009 – Nicke Nyfiken 2 – Apa på rymmen – ger rösten åt Maggie, Teds flickvän
2011 – Simon och ekarna – Karin Larsson
2017 – Becker - Kungen av Tingsryd – Annika
2018 – Sjölyckan (TV-serie)
2019 – A Music Story
2020 – Bäckström (TV-serie)
2021 – Thunder in my heart (TV-serie)
2021 – Tills solen går upp


Teater


Roller


Referenser


Noter


Externa länkar
Wikimedia Commons har media som rör Helen Sjöholm.
Helen Sjöholms officiella webbplats
Helen Sjöholm – the official fansite (officiell fanklubbsajt)
Helen Sjöholm på Facebook

Helen Sjöholm på Internet Movie Database (engelska)
Helen Sjöholm på Svensk Filmdatabas
Helen Sjöholm på Uppsala stadsteater



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0


 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.