James Whitmore

Familjeträd för James Whitmore

Skådespelare och artister

AmerikanskFödd James Allen Whitmore

Amerikansk skådespelare

Född 1 oktober 1921 White Plains, New York , Amerikas förenta stater

Dog 6 februari 2009 Malibu, California , Amerikas förenta stater

Familjeträd

Rapportera ett fel

Detta formulär medger att Du kan rapportera ett fel eller lämna information om detta familjeträd. James WHITMORE (1921)

Mer information

James Whitmore, född 1 oktober 1921 i White Plains, Westchester County, New York, död 6 februari 2009 i Malibu, Kalifornien, var en amerikansk dubbelt Oscarsnominerad skådespelare. Whitmore oscarsnominerades, i klassen bästa manliga biroll, redan 1949 i sin första film På främmande mark. 1975 Oscarnominerades han för bästa huvudroll i enmansfilmen Give 'em Hell, Harry!, i vilken Whitmore var den ende skådespelaren. På senare tid blev Whitmore mest känd för rollen som fången Brooks Hatlan i det sjufaldigt Oscarsnominerade fängelsedramat Nyckeln till frihet. Whitmore avled i lungcancer den 6 februari 2009.

...   James Whitmore, född 1 oktober 1921 i White Plains, Westchester County, New York, död 6 februari 2009 i Malibu, Kalifornien, var en amerikansk dubbelt Oscarsnominerad skådespelare. Whitmore oscarsnominerades, i klassen bästa manliga biroll, redan 1949 i sin första film På främmande mark. 1975 Oscarnominerades han för bästa huvudroll i enmansfilmen Give 'em Hell, Harry!, i vilken Whitmore var den ende skådespelaren. På senare tid blev Whitmore mest känd för rollen som fången Brooks Hatlan i det sjufaldigt Oscarsnominerade fängelsedramat Nyckeln till frihet. Whitmore avled i lungcancer den 6 februari 2009.


Filmografi
1949 – På främmande mark
1949 – Lagens fiende nr. 1
1950 – I asfaltens djungel
1950 – Västerns äventyrare
1950 – Please Believe Me
1952 – Vingarna
1953 – Kvinnan jag vill ha
1953 – Farornas hav
1954 – Spindlarna
1954 – Sista kommandot
1955 – Oklahoma
1955 – Kanske aldrig mer
1955 – Utpost i vildmarken
1955 – Rymdens tigrar
1956 – Brott på gatan
1958 – Attack över havet
1959 – face of fire
1960 – Vem var bruden?
1967 – Den vildaste, vilda, vilda västern
1967 – Chuka-gunfightern
1968 – Brottsplats Manhattan
1968 – För helvete, Mac!
1969 – De 7 slår till igen
1970 – Tora! Tora! Tora!
1973 – Kommissarie Bellie
1973 – Harrad-experimentet
1974 – The Canterville Ghost
1975 – Give 'em Hell, Harry!
1975 – Sista slaget
1980 – Mannen med ishackan
1986 – Alla mina söner
1987 – Berättelsen om Claudia
1989 – Glory! Glory!
1994 – Nyckeln till frihet
1997 – The Relic
1999 – Swing Vote
2000 – Here's to Life!
2001 – The Majestic
2002 – A Ring of Endless Light


Källor


Externa länkar
James Whitmore på Internet Broadway Database
James Whitmore på Internet Movie Database (engelska)



Biografi från Wikipedia ( se original under licensen CC BY-SA 3.0

 

Geografiskt ursprung

Kartan nedan visar platser där stamfäder till berömda personer bott.

Laddar.... Ett fel har uppstått under nerladdning av kartan.